Χειρόγραφα

1973: Το προσκλητήριο του γάμου του Δ. Λιαντίνη

Αλλη μια απόδειξη της εύστοχης μεταφοράς του στοχαστικού τρόπου του καθηγητή από τη διανόησή του στην ανθρώπινη πρακτική της ζωής (στο γάμο εν προκειμένω).

Πρωτοχρονιά του 1973 ο Δημήτρης Λιαντίνης περνούσε το κατώφλι της εκκλησιάς, ως γαμπρός. Καλεσμένοι στο γάμο μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς. Λίγες μέρες αργότερα, πολλοί φίλοι του ζευγαριού έλαβαν το ακόλουθο «προσκλητήριο»:

«ήταν για πρόσκληση

στο γάμο μας που γένηκε

στον αηδημήτρη του μυστρά

-στη παληά μητρόπολη

της στερνής αγωνίας

και της στερνής ελπίδας-

τη πρωτοχρονιά του 1973

σας είχαμε σιμά μας.

αυτή η κατά κόσμον απουσία σας

ήταν το σημάδι

για την αλήθεια της πράξης σας.-

Lού

Δημήτριος»

prosklitirio

28 – 04 – 98: «Καλή αντάμωση»

Η ημερομηνία της φυγής του καθηγητή έχει πλέον πλησιάσει. Μια επιστολή του προς τον δίδυμο αδερφό του, Φάνη στον Καναδά, κάνει φανερό το αινιγματικό ύφος γραφής του Λιαντίνη.

«Καλή αντάμωση στην Αγριακόνα. Στην πέτρα δηλαδή που ο Κολοκοτρώνης ακόνιζε το γιαταγάνι του. Όλα είναι φωτεινά και το μέλλον το γνωρίζω όπως οι αρχαίοι μάντηδες…

Όλοι εμείς σας φιλούμε όλους εσάς»
Κηφισιά, 28/04/98 – Λιαντίνης

agriakona
Μαζί με την παραπάνω επιστολή, έστειλε στον δίδυμο αδελφό του και το τελευταίο του έργο, τη Γκέμμα. Αφιέρωση δεν υπήρχε. Στη σελίδα 21 υπήρχε χειρόγραφη η παρακάτω προσθήκη.

Stefanou afierosi

 

Η μεγάλη ημέρα έφθασε και ο Λιαντίνης αποχαιρετά τον αγαπημένο του φιλόλογο Δημήτρη Κατσαφάνα. Ήταν αυτός που τον έκανε να αγαπήσει τον Δ. Σολωμό, όταν ο Λιαντίνης ήταν μαθητής στο Γυμνάσιο Σπάρτης.

Προσφιλή μου δάσκαλε,
Στις μετρημένες μνήμες που με συνοδεύουν τώρα, καθώς τραβάω για τα ψηλά απάτητα ενδιαιτήματα, είναι και η δική σας.
Λιαντίνης
1/6/98

Katsafanas_1

 

Το ΟΡΕΙΠΟΡΙΚΟΝ αποτελεί χειρόγραφο σημείωμα του Λιαντίνη, ιδιαίτερης σημασίας για τους μελετητές του. Πρόκειται για την καταγραφή, με ημερολογιακό χαρακτήρα, των αναβάσεών του στον Ταΰγετο.
Η πρώτη ανάβαση πραγματοποιήθηκε στις 28-10-1992 και η στερνή (14η) την 1η Ιουνίου 1998 (δεν υπάρχει η επισήμανση της ημερομηνίας για ευνόητους λόγους, καθώς το ντοκουμέντο το άφησε στο σπίτι του).
Στο ερώτημα, αν πριν το 1992 είχε ανεβεί στο βουνό, η απάντηση είναι αυτονόητα καταφατική (υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες που το βεβαιώνουν). Όμως, τότε ξεκινάει το τελικό στάδιο της προετοιμασίας που –έξι χρόνια αργότερα- θα κορυφωθεί στην «πιο ανθρώπινη πράξη που έπραξε άνθρωπος» (Γκέμμα σ. 166).

* Το ντοκουμέντο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 1998.

Oriporikon1